Projecció de Vent del Poble. Evocació a Miguel Hernández
Realització audiovisual de Juan Giner Pastor. Proyección en la Caixa Negra de les Cigarreras. Lliure accés
VENT DEL POBLE
(Evocació de Miguel Hernández) Miguel Hernández va nàixer i va morir poeta…. Entre el 30 d'octubre de 1910 i el 28 de març de 1942 estan els límits de la seua curta vida, que transcendeix tots els límits amb la seua gran obra. El seu pare era pastor i tratante de bestiar caprí a Oriola i des de xiquet va aprendre Miguel a conduir el seu ramat, reduint-se la seua educació a l'elemental, però adquirint una àmplia cultura poètica en un cas sorprenent de autodidactismo. Als 14 anys comença a compondre els seus primers versos i en 1930 inicia la publicació de poemes en el diari orcelitano “El Poble”.
A la fi de 1931 es trasllada a Madrid, on passa sis mesos de privacions, però pot prendre-li el pols a la vida literària de la capital. Al març de 1934 es llança de nou a la conquesta de Madrid i el seu nom comença a sonar en els cercles literaris: publica poemes i obres dramàtiques, es relaciona amb altres escriptors, dóna conferències…
Quan en 1936 esclata la guerra civil, Miguel Hernández pren ràpid partit, incorporant-se a l'exèrcit republicà com a Comissari de Cultura i escriu una sèrie de poemes d'assumptes polítics i guerrers. La seua poesia va quallant en una profunditat existencial que aconsegueix la seua universalitat precisament per ser íntima i angustiadamente
personal, mostrant-se així Miguel Hernández com a precedent de les noves generacions poètiques.
Finalitzada la contesa, és fet presoner i va de presó en presó i d'amargor en amargor. Mor en la d'Alacant, malalt de tuberculosi, però la seua obra, autèntic “vent del poble”, segueix vivint en el cor de milers d'homes i dones. El catedràtic Don Joan Giner Pastor va merèixer en 1987 el Premi Nacional d'Experiències Didàctiques en Lletres per haver-se dedicat durant més de trenta anys a la realització d'audiovisuals d'Art, Història i Literatura, utilitzant un complex equip tècnic per a projeccions amb fosos de gran mèrit pedagògic, que ha mostrat en centres educatius i culturals de tota la província d'Alacant.
Ara, en l'era digital, Juan Giner aprofita les noves tècniques per a transformar els seus anteriors treballs en amens i interessants espectacles didàctics amb els quals difondre la cultura a tots els nivells, com ens mostra en aquest audiovisual sobre Miguel Hernández.