HABITAR EL ARTE. Fotografies de Montserrat Soto en la Col.lecció Telefónica
Obres de la Colección Fundación Telefónica.
PhotoAlicante.
Comisariado: Laura Fernández/ Rosa Mª Castells
El Museu d'Art Contemporani d'Alacant exhibeix des del 28 de febrer fins al 2 d'abril de 2018 la mostra "Habitar el arte". Fotografies de Montserrat Soto en la Col·lecció Telefònica, 13 fotografies pertanyents a la serie Paisatge Secret. Un projecte de Montserrat Soto que arreplega els interiors d'un conjunt de cases de col·leccionistes d'art contemporani a Amèrica i Europa. Es tracta d'uns espais en els quals l'art es torna en exclusiu i solament accedeixen a ell els propietaris i els seus convidats en la intimitat.
Una de les línies de recerca més importants en l'obra de Montserrat Soto és la reflexió sobre l'art a través dels espais on es mostra i alberga. L'any 1997- en Silencis- l'artista centra la seua atenció en els magatzems d'obres d'art de diversos museus, els llocs on l'art no es veu, on l'art descansa. Posteriorment, Soto emprèn durant cinc anys el projecte Paisatge Secret, una sèrie de fotografies que arreplega els interiors d'un conjunt de cases de col·leccionistes d'art contemporani a Amèrica i Europa. L'art es torna ara en exclusiu, solament accedeixen a ell els propietaris i els seus convidats en la intimitat. En les sales del MACA podem contemplar 13 d'aquestes fotografies, pertanyents a la Col·lecció Telefònica.
Per a dur a terme el seu projecte, l'artista va aconseguir colar-se en aquestes llars; espais privats, inaccessibles però quotidians, i molt allunyats de la sacralización que envolten a les obres d'art en els museus. Habitacions, salons, menjadors, despatxos i fins a banys són els contenidors d'obres artístiques, moltes d'elles d'autors molt cotitzats, que el seu objectiu en primer terme és decorar aquestes estades. No obstant açò, transforma el privat en públic i obri la porta a una infinitat d'aspectes conceptuals, simbòlics i fins i tot psicològics, relacionats amb el col·leccionisme. Est, un acte que s'identifica amb el mecenatge, la passió i fins a la compulsió, es converteix en tota una declaració d'intencions personals. Els interiors d'aquestes cases - el lloc domèstic on habita l'obra, on la viu i gaudeix el seu propietari, o on es llueix enfront de tercers- permeten entreveure com la possessió, el poder, la moda, el desig, o el gust han configurat el sentit de cadascuna d'aquestes col·leccions.
Pintura, escultura, fotografia, objectes etnogràfics o arts decoratives poblen aquesta sèrie de fotografies de residències anònimes a l'espera de provocar en l'espectador, que observa sorprés i fins a atònit, tot tipus de sensacions i preguntes: Para qui es reuneix semblant quantitat d'objectes? Quin és l'objectiu de posseir una col·lecció? Què és el que determina la selecció de les compres? Té sempre bon gust un col·leccionista?
Les fotografies de Montserrat es descobreixen en interessant conversa amb la presència quasi física d'Eusebio Sempere, artista conformador de la Col·lecció Art Segle XX que es guarda en aquest mateix Museu d'Art Contemporani.
Les belles fotografies de 1971 realitzades per Jorge i Jaime Blassi han permès la recreació d'aquest saló de la casa de Sempere a Conca que es mostra en la sala i que ha sigut possible gràcies a que s'han conservat en el temps tant els mobles originals com les obres d'art que s'instal·laven en l'estada i que, generosament, ens han prestat per a aquesta ocasió. Serveix aquesta recreació com a homenatge a l'artista col·leccionista.
L'art com autorreferencia des de la seua rebotiga més desconeguda per al comú dels mortals es converteix en una radiografia simbòlica dels valors de la societat contemporània. I construeix memòria que, a voltes, és de tots.
La sèrie completa de Paisatge secret de Montserrat Soto va poder veure's en la Fundació Telefònica de Madrid en 2014 i en el Centre d´art La Panera de Lleida en 2006. A més, algunes fotografies de la sèrie van poder contemplar-se també en la Fundació Telefònica de Madrid en 2005.
Fundació Telefònica ha exposat anteriorment en el Museu d'Art Contemporani d'Alacant la Col·lecció Cubista de Telefònica en 2014, i més recentment, dins del programa La peça convidada, va poder veure's l'obra de Magritte, La Belle Société, també de Col·lecció Telefònica.